Bony żywnościowe to realna pomoc dla pracowników, zapewniająca oszczędności w budżecie domowym. Co warto wiedzieć na temat przyznawania bonów?
Bony żywnościowe dla pracowników stały się ważnym elementem pakietu świadczeń pozapłacowych w firmach. To narzędzie wspiera pracowników w kwestii żywienia i zapewnia realne oszczędności w budżecie domowym. Wydawanie uprawnionym pracownikom bonów żywieniowych pozwala kupić posiłki lub produkty spożywcze do ich przygotowania. Co warto wiedzieć o bonach żywnościowych?
Czym są bony żywnościowe dla pracowników?
W trosce o zdrowie i wydajność pracowników pracodawcy sięgają po rozwiązania z zakresu dofinansowania żywienia w miejscu pracy. Obowiązki pracodawcy wynikają również z wytycznych ustawowych, szczególnie dotyczących pracowników wykonujących pracę w trudnych warunkach. Wyróżniamy bowiem bony żywnościowe dobrowolne oraz bony profilaktyczne. Bon dobrowolny to świadczenie dodatkowe, dobrowolnie przyznawane pracownikom przez firmę. Każdy pracownik może wymienić bon na posiłek w określonych punktach gastronomicznych.
Z kolei bony profilaktyczne są powiązane z pracą w trudnych warunkach i wynikają z obowiązku zapewnienia posiłków profilaktycznych. Pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych przysługują nieodpłatnie posiłki profilaktyczne w formie jednego dania gorącego oraz napojów bezalkoholowych. Bony profilaktyczne pozwalają na zakup na ich podstawie posiłków lub artykułów spożywczych do samodzielnego przygotowania posiłków w warunkach domowych.
Obecnie tradycyjne bony żywieniowe zaczęły ustępować miejsca przedpłaconym kartom żywieniowym, takim jak karta Pluxee Lunch. Jest to benefit, który może być uzupełnieniem wynagrodzenia i wsparciem pracowników w codziennych wydatkach żywieniowych. Pracownicy mogą zapłacić za ulubione posiłki gdzie i kiedy chcą, w punktach gastronomicznych i handlowych w Polsce i na świecie – zarówno stacjonarnie, jak i online.
Bony żywieniowe a składki ZUS
Rozporządzenie Ministra Rodziny i Polityki Społecznej z dnia 9 sierpnia 2023 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe miało istotny wpływ na kwestie oskładkowania środków obrotowych bonów żywieniowych dla pracowników. Zmiana ta dotyczy maksymalnej kwoty dofinansowania posiłków, która jest wyłączona z podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe. Maksymalna kwota dofinansowania posiłków pracowniczych wzrosła z 300 do 450 zł miesięcznie. Oznacza to, że pracodawca może finansować posiłki pracowników lub przyznawać im bony żywnościowe, a wartość tego świadczenia nie wpływa na wysokość składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe, o ile nie przekracza określonego limitu. Prawo do wyłączenia z podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne wartości finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom nie jest uzależnione od wymiaru etatu w ramach stosunku pracy i nieobecności w pracy.










